DOCENTEN
ONZE DOCENTEN BEHOREN TOT DE TOP IN HUN VAK
Wij stellen als instituut hoge eisen aan onze faculty leden die als docent, trainer, moderator of coach in onze programma’s optreden. Basiseisen voor iedereen zijn een langjarige ervaring met de advisering van het familiebedrijf, bewezen kwaliteit als docent, trainer en/of coach voor professionals op senior niveau, vertrouwd zijn met de meest gangbare familiebedrijfskundige adviesinstrumenten en bekendheid met de marktontwikkelingen en uitdagingen binnen de zakelijke dienstverlening. Daarenboven gelden nog eisen die rol specifiek zijn. Onze faculty kenmerkt zich bovenal door een aanstekelijk enthousiasme voor het delen van kennis en ervaring op het snijvlak van theorie en praktijk.
Mr. Jurgen R. Geerlings
Docent, moderator en programma coördinator
Jurgen Geerlings is directeur van het IFBK|Instituut voor Familiebedrijfskunde en partner en mede-oprichter van MESA Bestuursadviseurs voor het Familiebedrijf. Hij adviseert en doceert in Nederland, Europa en het Verre Oosten. Zijn expertise ligt op het terrein van eigendomsplanning, family governance, ondernemingsbestuur en het managen van generatiewisselingen. Jurgen heeft eerder in zijn loopbaan na afronding van zijn rechtenstudie in Utrecht uitgebreide werkervaring opgedaan bij verschillende banken op het gebied van corporate banking, private banking & trust, vermogensstructurering en private equity.
Jurgen is ruim 15 jaar als Academic Director bij Tias School for Business & Society verantwoordelijk geweest voor de ontwikkeling en uitvoering van leergangen waarin het familiebedrijf centraal staat en is meerdere jaren betrokken geweest bij de Leerstoel Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht aan Nyenrode Business Universiteit. Hij werkt samen met onderwijsinstellingen in binnen en buitenland, waaronder Vlerick Business School in Gent, PPM Manajemen in Jakarta, Rochester-Bern in Bern, HAN in Arnhem, Tilburg Institute for Family Business van de Tilburg University en Erasmus Instituut voor Financiële Planning in Rotterdam.
Jurgen heeft bijdrages geleverd aan beleidsinstanties in binnen- en buitenland, waaronder Ministerie van Economische Zaken, Expertgroep Familiebedrijven Kamer van Koophandel / VNO-NCW, de Round Table of Bankers and SME’s van de Europese Commissie, Family Business Network International en International Family Enterprise Research Academy.
Jurgen publiceert artikelen in verschillende (vak)tijdschriften en heeft jarenlang een vaste column over familiebedrijven in Het Financieel Dagblad verzorgd. Hij is co-auteur van twee boeken over de governance en de kapitalisering van het familiebedrijf. Daarnaast is hij actief lid van diverse (internationale) netwerken voor (adviseurs van) familiebedrijven.
Drs. Ellen Aptroot

Docent, trainer en intervisor
Ellen Aptroot is psychotherapeut, systeemtherapeut, opleider, leertherapeut en supervisor van de N.V.R.G. (Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie). Zij is hoofddocent en begeleider van verschillende professionele opleidingen binnen haar vakgebied en als zelfstandig gevestigd adviseur tevens samenwerkings-partner van meerdere instellingen bij vragen rondom organisatieontwikkeling.
Ellen heeft zich onder meer gespecialiseerd in het in kaart brengen van relationele interacties en patronen binnen organisaties, in het bijzonder familiebedrijven. Zij is mede oprichter van MESA-fbc, een adviesbureau voor het familiebedrijf en heeft vele jaren ervaring met de toepassing van het systeemdenken binnen de dynamiek en het krachtenveld van het familiebedrijf. Haar bijzondere aandacht gaat uit naar opvattingstelsels (belief systems), tradities, overgangen in de relatie tussen de familie en het bedrijf en naar de vraag welke structuren deze invloeden en welke processen deze ondersteunen, zowel binnen de familie als in het bedrijf. De afgelopen jaren is Ellen in ook regelmatig betrokken bij het oplossen van relationele vraagstukken en dilemma’s van vermogende families waarbij de omgang met geld en bezit alsmede de overdracht van familievermogen centraal staan.
Ellen verzorgt regelmatig onderwijs, trainingen en coaching voor professionals uit de zakelijke dienstverlening en fungeert als schaduwadviseur voor professionals uit verschillende disciplines. Zij begeleidt leergroepen van organisaties binnen de zakelijke dienstverlening gericht op de verbetering van de interdisciplinaire kruisbestuiving.
Met haar gecombineerde expertise op het terrein van organisatie- en persoonsontwikkeling, systeemleer, familiebedrijven en pedagogie is Ellen tevens betrokken bij het ontwerp van klantspecifieke opleidingsprogramma’s van het IFBK.
Drs. Edu van de Velden

Trainer en intervisor
Edu van de Velden is psychotherapeut, systeemtherapeut, opleider, en supervisor van de N.V.R.G. (Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie). Hij is gespecialiseerd in complexe gezinsproblematieken en complexe sociale netwerken met bijzondere belangstelling voor het familiebedrijf. Hij is werkzaam binnen het academische centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie in Zwolle en docent en begeleider van verschillende professionele opleidingen binnen zijn vakgebied. Als zelfstandig gevestigd adviseur is hij daarnaast ook veelvuldig betrokken bij vragen rondom organisatieontwikkeling.
Edu zet zich in voor het stimuleren van het (wetenschappelijk) denken over de systeemtherapie en van de toepassing daarvan in de praktijk binnen verschillende sectoren, met nadruk op de zakelijke dienstverlening. Samen met Ellen Aptroot verzorgt hij regelmatig trainingen en coaching voor professionals uit de zakelijke dienstverlening en fungeert hij als schaduwadviseur voor professionals uit verschillende disciplines. Hij is een sterke verbinder van theorie en praktijk. Edu geeft tijdens zijn intervisies en trainingen speciale aandacht aan de impact van een buitenstaander (lees: externe adviseur) op een besloten sociaal systeem en aan de collegiale interactie tussen professionals die zich samen inzetten voor het belang van een gemeenschappelijke cliënt.
Edu levert vaktechnische bijdragen over systemische consultatie (onder meer in het Handboek Systeemtherapie) en met zijn gecombineerde expertise op het terrein van organisatie- en persoonsontwikkeling, systeemleer, familiebedrijven en pedagogie wordt Edu regelmatig betrokken bij de uitvoering van opleidingsprogramma’s van het IFBK.
Drs. Paul Schut

Docent
Paul Schut is vennoot en medeoprichter van Schut & Bruggink Estate Planners te Haarlem en heeft meer dan 25 jaar ervaring met de advisering van vermogende particulieren en DGA’s. Zijn rol als estate planner vat hij ruim op, mede doordat hij een brede ervaring heeft opgedaan op het terrein van bedrijfsovernames, opvolgingsproblematiek, private wealth management en vermogensstructurering. Daarnaast treedt hij veelvuldig op als docent voor belastingadviseurs, estate planners, bankiers, notarissen en professionals uit andere disciplines die met familiebedrijven in aanraking komen.
In zijn advieswerk heeft Paul zich gespecialiseerd in het familiebedrijf, in het bijzonder het (her)structuren van de eigendoms- en zeggenschapsverhoudingen op het snijvlak van zakelijk en privé. Hij is een uitgesproken expert op terrein van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOR of BOF). Paul treedt voor familiebedrijven in het MKB en grootbedrijf in een regierol om een multidisciplinaire adviesaanpak te borgen waarin financiële, fiscale, juridische en emotionele aspecten in de juiste samenhang worden gebracht. Hij werkt in zijn praktijk veel samen met specialisten uit allerlei disciplines.
Paul wordt ook ingeschakeld om directie, aandeelhouders, toezichthouders en de achterliggende familie te begeleiden bij het formuleren van een lange termijn visie op het eigenaarschap en bestuur. Vanuit zijn familiebedrijfskundige adviesbenadering houdt hij rekening met de positie, invloed en ontwikkeling van de familie en overige belanghebbenden rondom het bedrijf en de andere bestanddelen van het familievermogen. Hij spant zich er voor in dat de gekozen (her)structureringen altijd passen bij de aard en omstandigheden van de familie en het bedrijf.
Paul treedt veelvuldig op als docent voor onder andere Register Belastingadviseurs (RB), SRA, PE-podium, Colleges op Maat, Ammerlaan Opleidingen en Nextens. Namens Schut & Bruggink Estate Planners verzorgt hij met enige regelmaat in-house opleidingen en lezingen voor grotere belastingadvieskantoren. Hij publiceert artikelen in diverse vaktijdschriften (o.a. De Particuliere Belegger en de Fiscus) en hij is auteur voor Kluwer (o.a. Vakstudie Nieuws). Daarnaast is Paul co-auteur van het Compendium Financiële Planning.
Paul is actief lid van het RB en aangesloten bij de internationale organisatie Society of Trust and Estate Planning (STEP). Als founding member en bestuurslid was hij betrokken bij STEP Benelux. Met zijn gecombineerde expertise is Paul tevens betrokken bij het ontwerp van opleidingsprogramma’s van het IFBK.
Drs. Msc. Jennifer Kuiper RA CMA

Docent
Jennifer Kuiper is registeraccountant, managementaccountant, bedrijfskundige en onderwijskundige. Zij is lid van de kerngroep en docent bij de vakgroep Bestuurlijke Informatievoorziening – Interne Beheersing aan Nyenrode Business Universiteit, school of Accountancy & Controlling. Zij is daar tot drie keer toe uitverkozen tot docent van het jaar. Jennifer is een bevlogen docent die de uitdagingen van de deelnemers van haar opleidingen begrijpt omdat zij deze beschouwt als ook haar uitdagingen.
In haar carrière heeft Jennifer ook meerdere keren voor familiebedrijven gewerkt, die zij een warm hart toedraagt. Zij heeft uitbreide nationale en internationale praktijkervaring opgedaan vanuit strategische posities binnen organisaties en ook vanuit een externe rol, waarin zij de effectiviteit van control systemen heeft moeten beoordelen en verbeteren om strategische doelen te blijven halen, om control problemen te voorkomen of tijdig te signaleren. Jennifer voelt zich thuis bij zowel het MKB als de multinationale corporate omgeving en is bij voorkeur betrokken bij projecten waarbij cultuur verschillen van welke aard ook moeten worden overbrugd om een soepele bedrijfsvoering te kunnen borgen vanuit de optiek van de bestuurlijke informatie.
Anne Struben

Docent
Anne Struben is systeemtherapeut, moderator, trainer en coach. Hij is oprichter en eigenaar van Systemic, een breed georiënteerde organisatie die gespecialiseerd is in relatie- en positioneringsvraagstukken. Hij heeft jarenlange ervaring in begeleiding en coaching binnen het bedrijfsleven en combineert deze kennis met zijn specifieke ervaring als systeemtherapeut, waarbij de familiale relaties centraal staan. In het begeleiden van familiebedrijven komen zijn ervaringen als coach in het bedrijfsleven en zijn werk als relatietherapeut optimaal samen.
Systemic is gevestigd in Zwolle en richt zich landelijk op de totale complexiteit van relaties binnen uiteenlopende contexten. De invloed van omgevingsfactoren is voor Anne van groot belang in de benadering van ontwikkelingsvraagstukken die vaak als een probleem beschouwd worden. Hij heeft een bijzondere belangstelling voor zowel bewust als onbewust meegekregen opvattingen (belief systems), 'ingesleten' patronen en de invloed die dat op zowel de persoonlijke, de relationele alsook de professionele ontwikkeling heeft. De intergenerationele overdracht is voor hem een belangrijk thema in gespreksvoering en ondersteuning naar een gezonde balans tussen zelfbepaling en verbondenheid.
Anne deinst er niet voor terug om de ingewikkelde verwevenheid tussen familie, bedrijf en eigendom bespreekbaar te maken en het denken te prikkelen. Vanuit een systeemtheoretisch kader richt hij zich op familiale vraagstukken als gevolg van generatieoverdracht, spanningen in onderlinge verhoudingen, Next Gen vraagstukken in het algemeen en individuele coaching. Want de vanzelfsprekendheid van relaties is volgens Anne één van de grootste misverstanden, die zowel succes als geluk regelmatig in de weg staan.
Anne heeft meer dan 10 jaar ervaring als coach en in de begeleiding van individuen, partnerrelaties en groepen en is werkzaam geweest voor oa; ABN AMRO, Canon, EquensWorldline, ING, KPMG, verschillende non-profit organisaties, MKB- en familiebedrijven.