Eigendomsstrategie en Vermogensstructurering van het Familiebedrijf
In deze tweedaagse verdiepingscursus worden de kernvragen van de eigendomsstrategie binnen de context van de vermogensstructurering geplaatst. Bij elke kernvraag worden de relevante fiscaal-juridische aandachtspunten diepgaand behandeld aan de hand van concrete situaties uit de praktijk.
Een integrale casus dient daarbij als rode draad. Met de inzichten uit deze module wordt jouw positionering als inhoudelijk procesregisseur sterk bevorderd. Deelname is mogelijk als je vertrouwd bent met de basisconcepten uit de familiebedrijfskunde.
Inhoud
Blok 1
Fiscaal/juridisch kader van een familiebedrijfsopvolging. Q&A met controlevragen over de literatuur. Introductie basisvarianten familiebedrijfsopvolging: Ingroei via vof / Cumprefs / Verkoop / Schenking.
Blok 2
Toelichting op de basisvarianten: overwegingen, aandachtspunten en knelpunten. Groepsopdracht met als vraagstelling vanuit welke perspectieven en hoe een belangen- en scenario afweging moet worden gemaakt.
Blok 3
Introductie en bespreking van een praktijkcasus over een herstructurering in het kader van een estate planning. Groepsopdracht met als vraagstelling hoe en waarom deze uitgangsituatie tot stand is gekomen.
Blok 4
Verbreding van de praktijkcasus gericht op de koppeling naar de eigendomsstrategie. Plenaire discussie om in kaart te brengen welke knelpunten in deze casus op het terrein van de eigendomsstrategie aan de orde zijn.
Blok 5
Groepsopdracht en plenaire bespreking gericht op het toepassen van de familie gebonden correcties op de huidige eigendomsstructuur. Bijzondere aandacht voor RC verhoudingen, pensioen, dividendpolitiek, de positie van cumprefs houders versus gewone aandeelhouders, uitkoop van familieleden en het balanceren van salaris, dividend en exitregelingen.
Blok 6
Verbreding van de casus met management/personeelsgebonden aanpassingen en het aantrekken van extern kapitaal. Bijzondere aandacht wordt geschonken aan winstdelingsregelingen, opties op aandelen, SAR en personeelsparticipatie, aandelen kopen met leningen, deelnemingsvrijstelling en aandachtspunten box 3.
Blok 7
Verdieping van de familievermogensstructurering gericht op de samenhang tussen familievermogensallocatie en ondernemingsfinanciering. Bijzondere aandacht voor aftrekbaarheid van bankrente versus niet-aftrekbaarheid van cumpref, fiscale aandachtspunten van bedrijfsfinanciering en vermogensstructurering en vruchtgebruik structuren.
Blok 8
Familievermogensvraagstukken buiten het bedrijf, waaronder eigen woning, bedrijfspanden, privé beleggingen, deelnemingen en betaling van erfbelasting in relatie tot estate planning en financiële planning. Specifieke aandacht voor gevolgen van huwelijk, scheiden en (BOR bij) schenken.
Blok 9
Fiscale en andere gevolgen van overlijden. Ook hier specifieke aandacht voor de BOR. Daarbij komt ook onderscheid tussen beleggingsvermogen en ondernemingsvermogen naar voren.
Blok 10
Integratie en jouw rol in het geheel. Ben je specialist in het proces of procesregisseur? Focus op het proces, waaronder het samenwerken met de andere adviseurs. Tevens aandacht voor het overleg met de fiscus.
Meer toegevoegde waarde op het snijvlak familie/bedrijf
De opzet van deze cursus is uniek, omdat bij de behandeling van de techniek doorlopend wordt teruggegrepen naar de achterliggende kernvragen van de eigendomsstrategie. Deze wisselwerking bevordert in hoge mate de toegevoegde waarde van de procesregisseur. In twee dagen tijd wordt inzicht gegeven in de meest voorkomende opvolgingsstructuren van een familiebedrijf en veel voorkomende andere uitdagende situaties en gebeurtenissen die van (grote) invloed op de vermogensstructuur van familie en bedrijf en daarmee op de onderlinge familiale verhoudingen. Een praktijkcasus dient als rode draad door het programma. Deze wordt al naar gelang de behandeling van de onderwerpen steeds verder uitgebreid met dilemma’s waarvoor verschillende alternatieven op het terrein van de eigendomsstructurering een uitkomst kunnen bieden.
Bedrijfsopvolging staat centraal, maar:
.. aanverwante onderwerpen worden diepgaand behandeld. Denk hierbij aan:
- Samenhang vermogensstructurering zakelijk en privé
- Financieringsverhoudingen in familieverband
- Erven en schenken van ondernemingsvermogen
- Huwelijksvermogensrecht en testamenten in relatie tot ondernemingsvermogen
- Uitkoop van familieleden
- Participeren door derden
- Financiering van de groei van de onderneming
Voor wie
- Voor ervaren professionals die affiniteit hebben met de complexiteit van het familiebedrijf en een leergang hebben gevolgd waarin de basisbeginselen van de familiebedrijfskunde zijn behandeld.
- Kleine groepen van maximaal 16 deelnemers ter bevordering van aandacht voor praktijksituaties die door de deelnemers worden ingebracht. Ruimte voor interactie tussen de deelnemers.
Belangrijkste kenmerken
- Een rode draad casus uit de praktijk van het MKB loopt door de cursus heen met nadrukkelijke aandacht voor de fiscaal/juridische knelpunten die liggen op het snijvlak van zakelijk en privé
- Uitreiking van en toelichting op vragenlijsten met concrete verdiepingsvragen voor elke kernvraag van de eigendomsstrategie
- Deelname mogelijk op individuele basis en in koppels uit eenzelfde organisatie (aanbevolen)
- Voorbereidende literatuur dient ter bevordering van het juiste kennisniveau en borging van het tempo tijdens de cursus
- Levendige wisselwerking tussen kennisoverdracht, groepsopdrachten en plenaire discussies
- Tijdens de verdiepingscursus worden ook verschillende juridische aspecten van de governance benoemd voor zover relevant voor de uitwerking en uitvoering van de eigendomsstrategie
Leerdoelstellingen
- Je krijgt een totaal overzicht van financiële, fiscale en juridische aspecten in relatie tot financiële en emotionele afwegingen van de familie
- Je krijgt meer grip op de inhoudelijke sturing van het proces met betrekking tot de eigendomsstrategie
- Je vergaart meer kennis over specifiek voor familiebedrijven relevante knelpunten op het terrein van de vermogensstructurering
- Je brengt een stevige inhoudelijke verdieping aan op de basisbeginselen die tijdens de Leergang Familiebedrijfskunde aan de orde zijn gekomen
- Je krijgt een beter begrip van de eigen invalshoeken ten opzichte van die van andere professionele adviseurs
- Je zal de rol van procesregisseur nog effectiever kunnen voeren
Meer grip op de inhoudelijke sturing van het proces
Als professional in de zakelijke dienstverlening bevorder je het scheppen van de juiste randvoorwaarden voor een constructieve relatie van de familie met het bedrijf. Voor een Vertrouwde Adviseur betekent dit dat niet alleen de financiële aspecten van beide sferen goed op elkaar moeten worden afgestemd, maar vooral ook de relevante fiscale en juridische aandachtspunten in de juiste samenhang met de financiële afwegingen moeten worden gebracht. Dat vergt een procesmatige aanpak waarin de eigendomsstrategie van de familie als uitgangspunt dient.
Wat krijg je er extra bij?
- Toegang tot de Virtual Campus met een uitgebreide familiebedrijfskundige bibliotheek
- Certificaat van deelname met een presentje van een eeuwenoud familiebedrijf
Praktisch
Datum, tijd en locatie
2022 najaar
6 oktober en 1 november
9:00 – 17:00u
Landgoed Anderstein Maarsbergen
Meer info >>
Prijs
- € 1.375 per deelnemer ex BTW
- Kortingsregeling bij meer deelnemers
Meer info >> - Na inschrijving ontvangt u een factuur
- Vervanging van een deelnemer door een collega is toegestaan
Accreditatie
RB | : | 14 PE punten |
KNB | : | 14 PE punten |
RV | : | 14 PE punten |
NBA | : | 14 PE uren |
NOB | : | 14 PE punten |
NOVA | : | 14 PE punten |
Docenten

Paul Schut

Jurgen Geerlings
Meer info >>
Vragen

Jurgen Geerlings
Heb je vragen over deze opleiding of over mogelijkheden voor een maatwerkcursus voor jouw organisatie?
Ik beantwoord ze graag.
06 53 54 89 71
info@familiebedrijfskunde.nl