Governance van het Familiebedrijf
De inrichting en werking van de governance van het familiebedrijf kent een bijzondere dynamiek. Afhankelijk van ontwikkelingen binnen de familie en het bedrijf moeten de structuur en processen worden aangepast. Daarbij dient de juiste samenhang tussen de relevante juridische en systemische aspecten te worden bewaakt. Dat is bij uitstek de taak van de vertrouwde adviseur die de ondernemende familie begeleidt bij veranderingsprocessen waarbij eigendoms- en zeggenschapsverhoudingen in het geding zijn. De cursus biedt een gedegen verdieping van de kennis om als adviseur de governance vitaal te helpen houden.
Uitgebreid wordt ingegaan op de relevante juridische en systemische aspecten. Welke zijn dat, hoe zet je deze in op een manier die past bij de specifieke kenmerken en omstandigheden van het familiebedrijf en hoe bespreek je deze zonder dat de klant verstrikt raakt in de technische details? Deze vragen worden tijdens de cursus beantwoord aan de hand van voorbeelden uit de praktijk van de docenten en van de van de deelnemers, afhankelijk van hun eigen inbreng. Centraal daarbij staat het particuliere familiebedrijf in het MKB en grootbedrijf en de vermogende familie met of zonder een bedrijf.
Inhoud
Inhoud
Inhoud
Blok 1
Introductie op evolutie, structuur en proces van het familieondernemingsbestuur aan de hand van het drie cirkel model. Beschouwing over de B.V. en haar statuten. Wat zijn de kenmerken van een tevoren niet-bestaande organisatie die na oprichting zelfstandig aan het rechtsverkeer gaat deelnemen? Statuten vormen een deelrechtsorde waartoe behoren de aandeelhouders, het bestuur en eventueel de raad van commissarissen. Wat zijn daarbij de valkuilen, mogelijkheden en onmogelijkheden? Wat is family governance en hoe maak je verbinding met de ‘business governance’? Het familiestatuut als raamwerk voor het familieondernemingsbestuur.
Blok 2
Korte schets van regelingen die een goede governance ondersteunen met nadrukkelijke aandacht voor het bestuursreglement, beschermingsconstructies, stemovereenkomst, de impact van de Governance Code en de aandeel- cq. certificaathoudersovereenkomst. Verdere verdieping op de inhoud en werking van de aandeel- cq. certificaathoudersovereenkomst voor de governance, in het bijzonder in relatie tot het overdragen van aandelen binnen de familiale kring en de exitregeling.
Blok 3
De ins en outs van certificering en de Stichting Administratiekantoor, de STAK. Het certificeren van aandelen is een veelvuldig toegepaste methode om eigendom van zeggenschap te scheiden. Hoe zit dit leerstuk in elkaar? Hoe verhoudt de certificering zich tot de verschillende soorten aandelen? Wat gaat er in praktijk fout en welk potentieel van de STAK blijft veelal onbenut? Kan er nog een rol zijn weggelegd voor de STAK als bijvoorbeeld de volgende generatie inmiddels het bestuur vormt van de onderneming en hoe kan je met de STAK een goed werkende gelaagdheid organiseren in de besluitvorming op eigenaarsniveau afhankelijk van de betrokkenheid van de familie eigenaren? Welke rol kan de STAK spelen bij de family governance?
Blok 4
Bestuursvraagstukken over vermogen buiten het bedrijf met specifieke aandacht voor juridische aandachtspunten met betrekking tot beheerstichtingen en cv’s. Verder wordt besproken welke regelingen effectief zijn om serieuze meningsverschillen en patstellingen te voorkomen cq. doorbreken binnen de context van het bedrijf en het familievermogen buiten het bedrijf.
Blok 5
Van familiestatuut naar de integratie van het familierecht, huwelijksvermogensrecht en erfrecht met betrekking tot de individuele familieleden. Het huwelijksvermogensrecht wordt behandeld als uitgangspunt voor het inzicht om te kunnen bepalen wie van de partners gerechtigd is tot welk vermogen. Hoe iemands vermogen is samengesteld en wat de waarde daarvan is, bepaalt uiteindelijk waaruit zijn of haar erfenis bestaat. Wat is de impact van keuzes die de familie hierover maakt op de governance?
Blok 6
Na een globale introductie van het wettelijke erfrecht wordt inzicht gegeven in verschillende testamentvormen die betrekking hebben op de sturing richting volgende generaties. Welke regelingen en voorzieningen zijn gebruikelijk cq. verstandig om te nemen bij familiebedrijven en vermogende families, wat zijn de opties met hun relevante overwegingen en welke valkuilen wil je vermijden. Wat is wenselijk, mogelijk en onmogelijk om te regelen voor levenspartners, minderjarige kinderen en familieleden in bijzondere persoonlijke omstandigheden?
Blok 7
In dit blok wordt ingegaan op de twee bijzondere onderwerpen van Schenken en Wilsonbekwaamheid. Schenken, als onderdeel van het erfrecht heeft bij uitstek impact op de NextGen en hun betrokkenheid bij het bedrijf en andere bestanddelen van het familievermogen. Welke regelingen kunnen worden gemaakt voor een ‘effectieve’ ingroei van de opvolgende generatie, met name als het gaat om de beschikkingsmacht dat een groot effect heeft op de onderlinge familieverhoudingen? De regeling van de wilsonbekwaamheid mag niet ontbreken als onderdeel van de governance. Welke voorzieningen kan je in dat kader treffen voor onder meer de zeggenschap en beslissingsbevoegdheid en hoe wordt bepaald wie de directeur vervangt als deze (tijdelijk) niet bij machte is om de onderneming te leiden? Ook wordt ingegaan wordt op wat een levenstestament kan toevoegen ingeval de bestuurscontinuïteit is geborgd door middel van een STAK.
Blok 8
Als sluitstuk van deze cursus wordt ingegaan op de family governance. Dit leeft en beweegt en is cruciaal om van generatie op generatie het familiebedrijf en/of familievermogen voort te kunnen zetten. Wat zijn de best practices die al meteen ook voor de eerste generatie familiebedrijven in het MKB waardevol zijn en welke rol kan je daarbij als vertrouwde adviseur vervullen? Ingegaan wordt op de vraag hoe je de family governance vervlecht met de formele besluitvorming over het bedrijf en het familievermogen. We ronden af met een terugblik op de juridische en niet juridische regelsystemen die relevant zijn bij het bestuur van een familiebedrijf en familievermogen.
Meer toegevoegde waarde op het snijvlak familie/bedrijf
De opzet van deze cursus is uniek, omdat bij de behandeling van de techniek doorlopend wordt teruggegrepen naar de achterliggende kernvragen van de eigendomsstrategie en van de familiestrategie. Deze wisselwerking bevordert in hoge mate de toegevoegde waarde van de procesregisseur.
Voor wie
- Voor ervaren professionals die affiniteit hebben met de complexiteit van het familiebedrijf en een leergang hebben gevolgd waarin de basisbeginselen van de familiebedrijfskunde zijn behandeld
- Voor juristen en niet-juristen
Belangrijkste kenmerken
- Nadrukkelijke aandacht wordt gegeven aan de samenhang tussen de relevante rechtsgebieden en tussen de juridische en systemische aandachtspunten
- De voor het bestuur relevante aspecten uit het erfrecht, familierecht en vennootschapsrecht worden integraal behandeld vanuit het perspectief van familie en bedrijf
- Deelname mogelijk op individuele basis en in koppels uit eenzelfde organisatie (aanbevolen)
- Voorbereidende literatuur dient ter bevordering van het juiste kennisniveau en borging van het tempo tijdens de cursus
- Kleine groepen van maximaal 16 deelnemers ter bevordering van aandacht voor praktijksituaties die door de deelnemers worden ingebracht. Ruimte voor interactie tussen de deelnemers.
- Levendige wisselwerking tussen kennisoverdracht, groepsopdrachten en plenaire discussies
Leerdoelstellingen
- Je krijgt een totaaloverzicht van de juridische aspecten die voor de governance relevant zijn en leert deze te verbinden met de emotionele overwegingen die in de praktijk regelmatig aan de orde zijn
- Je krijgt meer grip op de inhoudelijke sturing van het proces met betrekking tot de governance
- Je vergaart meer kennis over specifiek voor familiebedrijven relevante knelpunten met betrekking tot de inrichting van het bestuur
- Je brengt een stevige inhoudelijke verdieping aan op de basisbeginselen die tijdens de Leergang Familiebedrijfskunde aan de orde zijn gekomen
- Je krijgt een beter begrip van de eigen invalshoeken ten opzichte van die van andere professionele adviseurs
- Je zal de rol van procesregisseur nog effectiever kunnen voeren
Wat krijg je er extra bij?
- Toegang tot de Virtual Campus met een uitgebreide familiebedrijfskundige bibliotheek
- Certificaat van deelname met een presentje van een eeuwenoud familiebedrijf
Praktisch
Datum, tijd en locatie
9:00 – 17:00u
Landgoed Anderstein Maarsbergen
Meer info >>
Prijs
- € 1.485 per deelnemer ex BTW
- Kortingsregeling bij meer deelnemers
Meer info >> - Na inschrijving ontvangt u een factuur
- Vervanging van een deelnemer door een collega is toegestaan
Accreditatie
RB | : | 12 PE punten |
KNB | : | 12 PE punten |
RV | : | 12 PE punten |
NBA | : | 12 PE uren |
NOB | : | 12 PE punten |
NOVA | : | 12 PE punten |
Docenten
Erna Kortlang
Jurgen Geerlings
Meer info >>
Vragen
Jurgen Geerlings
Heb je vragen over deze opleiding of over mogelijkheden voor een maatwerkcursus voor jouw organisatie?
Ik beantwoord ze graag.
06 53 54 89 71
info@familiebedrijfskunde.nl