Systeemdynamiek en Procesadvisering van het Familiebedrijf
In deze tweedaagse verdiepingscursus wordt diepgaand ingegaan op de essentiële aspecten van de systeemdynamiek van het familiebedrijf en ook op de manier waarop je als adviseur en regisseur binnen dit systeem effectieve relaties opbouwt en onderhoudt.
Daarmee wordt het onderscheidend vermogen en de persoonlijke professionele positionering van jou als vertrouwde adviseur verder versterkt. Deelname is mogelijk als je vertrouwd bent met de basisconcepten uit de familiebedrijfskunde.
Inhoud
Inhoud 1
Inhoud 2
Inhoud 3
Een verdieping op het niveau van relatie en proces
Als professional in de zakelijke dienstverlening bevorder je het scheppen van de juiste randvoorwaarden voor een constructieve relatie van de familie met het bedrijf. Je draagt bij aan de bewustwording van emotionele dilemma’s waarmee belangrijke beslissingen zijn gemoeid voor zowel de familie als het bedrijf. Je voert de regie over een proces waarbij de situatie vanuit de verschillende perspectieven van familie, eigendom en bedrijf worden bekeken en om dat goed te kunnen doen ben je er op uit om een gedegen basiskennis te krijgen op het terrein van de systeem dynamiek van het familiebedrijf.
In deze training wordt niet alleen diepgaand ingegaan op de essentiële aspecten van de systeem dynamiek van het familiebedrijf, maar ook op de manier waarop je als adviseur en regisseur binnen dit systeem effectieve relaties opbouwt en onderhoudt. Daarmee wordt het onderscheidend vermogen en de persoonlijke professionele positionering van jou als vertrouwde adviseur verder versterkt.
Tijdens de training wordt stil gestaan bij de psychologische en sociale aspecten van het familiebedrijf als zodanig en specifieke aandacht geschonken aan hoe deze een effect hebben op een opvolgingsproces. Dit wordt vertaald naar hoe je in het een adviesproces effectieve systeem interventies doet, welke adviesvaardigheden daar bij horen en hoe je deze vaardigheden kan versterken.
Nieuwe theorie wordt meteen omgezet in praktijk
De training is een tweedaags programma waarin gedurende de eerste dag een theoretisch fundament wordt gelegd op het terrein van de systeemleer onder het motto: ‘je hoeft geen psycholoog te zijn om als financieel, fiscaal, bedrijfskundig of juridisch professional goed te kunnen inspelen op de emotie en dynamiek van het familiebedrijf’. Sterker nog, de toegevoegde waarde van jezelf als ‘vertrouwde adviseur’ neemt sterk toe als je kennis hebt eigen gemaakt van de systeemleer en de essentiële technieken uit dit vakterrein ok goed weet toe te passen in de gesprekken met de klant.
De theorie en gesprekstechnieken uit de systeemleer worden in de eerste dag besproken aan de hand van praktijksituaties die door de deelnemers zelf worden ingebracht. Daarmee heeft de eerste dag een sterk dynamisch karakter en wordt een basis gelegd voor de tweede dag waarin nadrukkelijker wordt ingegaan op een casus die de deelnemers hebben voorbereid. Tijdens de tweede dag verzorgt de docent bij elke praktijkcasus een intensieve intervisie, zodat iedereen ook kan oefenen met de toepassing van de nieuwe kennis.
De intervisie is er op gericht dat je als professional op een zelfbewuste en professionele wijze interventies kan doen vanuit een systemische invalshoek. Uit onze langjarige ervaring blijkt dat het leer rendement sterk toeneemt als een eerste intervisie direct volgt op een toelichting op de theorie. Je oefent immers meteen met de toepassing van de nieuwe inzichten, zodat goed beslagen ten ijs komt als dit ‘live’ gaat inzetten op je eigen klanten.
Met een impact op klant- en organisatie niveau
Aan de hand van verschillende begrippen en instrumenten uit de systeemleer leer je in kaart te brengen hoe de familie in elkaar zit en welke analyse je kan maken over de onderlinge samenwerkingsrelaties. Met het genogram maak je de familiestructuur inzichtelijk die je vervolgens verrijkt met ‘zachte’ informatie over de persoonlijke omstandigheden en onderlinge verhoudingen. Dit breiden we uit naar een systemogram waarin ook de andere actoren buiten de familie in beeld komen. Aan de hand daarvan leer je de complexiteit van het systeem en het externe netwerk te doorgronden en hoe je als regisseur hierin het beste invoegt en manoeuvreert met behoud van je onbevangenheid en objectiviteit.
Nadrukkelijk wordt ingegaan op de persoonskenmerken van de vertrekkende ondernemer in een situatie van bedrijfsopvolging en hoe je kan omgaan met barrières voor het los laten en voor het opstarten van het opvolgingsproces. Je leert de omslag te maken van de inhoud naar de relatie zodat de kans groter wordt dat een gesprekspartner het eigen vraagstuk vanuit een ander perspectief gaat zien en zo nodig ook meer open gaat staan voor verandering.
Tijdens de intervisie ligt de focus op jouw persoonlijke stijlflexibiliteit, contextgevoeligheid en mentale lenigheid, rekening houdend met de telkens wisselende omstandigheden en cultuur van de verschillende familiebedrijven. Op beide dagen wordt regelmatig teruggegrepen op essentiële leerstukken uit de familiebedrijfskunde, waaronder het drie cirkel model, het concept van parallelle planning en de fair process benadering.
Voor wie
- Voor ervaren professionals die affiniteit hebben met de complexiteit van het familiebedrijf en een leergang hebben gevolgd waarin de basisbeginselen van de familiebedrijfskunde zijn behandeld.
- Kleine groepen van maximaal 12 deelnemers ter bevordering van aandacht voor praktijksituaties die door de deelnemers worden ingebracht. Ruimte voor interactie tussen de deelnemers.
Belangrijkste kenmerken
- De training bestaat uit een sterk praktijk gericht theoretisch deel van twee dagdelen met aansluitend een gecombineerde training/intervisie van twee dagdelen
- Aaneensluitende dagen om met de intervisie een maximaal rendement te halen uit de theorie
- Deelname mogelijk op individuele basis en in koppels van twee professionals uit één organisatie (aanbevolen, liefst met deelnemers uit verschillende disciplines)
- Kleine groepen van maximaal 12 deelnemers
- Voorafgaand aan de training voer je een opdracht uit met betrekking tot een eigen praktijkcasus. Deze lever je vooraf bij IFBK aan, zodat de docent/trainer een op maat gemaakte intervisie kan verzorgen
- De docent zet bij elke praktijkcasus persoons- en situatie afhankelijke werkvormen in. Dat levert een grote pluriformiteit aan invalshoeken en feed back op
Wat levert het je op?
- Je voelt je een stuk meer zeker om meer te betekenen op de ‘zachte kant’
- Je maakt de verwachtingen als procesbegeleider beter waar
- Je verrijkt je instrumentarium om als procesbegeleider op te treden
- Je versterkt je persoonlijke stijlflexibiliteit, je contextgevoeligheid en je mentale lenigheid
- Je verhoogt je effectiviteit als vertrouwde adviseur
- Je positioneert jezelf gemakkelijker als adviseur van de gehele familie
- Kortom: je wordt geen psycholoog, maar je gaat je essentiële begrippen en inzichten uit het systemisch denken eigen maken
Leerdoelstellingen
De behandelde onderwerpen en gesprekstechnieken zijn gericht op de volgende leerdoelstellingen:
- Zicht krijgen op de systeem dynamiek van de klant of prospect
- Relationeel meer sensitief worden
- Soepel kunnen aansluiten bij het netwerk van de klant
- De legitimatie als proces regisseur versterken
- Gesprekspartners (in het bijzonder de overdragende ondernemer) anders naar een situatie laten kijken
- Scherp krijgen van de eigen rol- en taakopvatting als regisseur cq. procesbegeleider
- Als collega adviseur elkaars professionaliteit kunnen bevorderen
De volgende technieken voor een effectieve proces advisering krijgen bijzondere aandacht:
- Hypotheses formuleren en toetsen over de verhoudingen binnen de (overlappende) domeinen van familie, eigendom en bedrijf
- Vragen stellen en doorvragen op het niveau van de betrekkingen (relaties) in plaats van de inhoud
- Familie specifieke taal, opvattingenstelsels en patronen herkennen en kunnen duiden
- Luisteren en reflecteren op een manier zoals de gesprekspartner zelf niet naar de situatie kijkt
- De regie krijgen en voeren over het gesprek
- Het herkennen van en switchen tussen verschillende systeemniveaus
- Feed back en consult geven en krijgen
Wat krijg je er extra bij?
- Toegang tot de Virtual Campus met een uitgebreide familiebedrijfskundige bibliotheek
- Certificaat van deelname met een presentje van een eeuwenoud familiebedrijf
Praktisch
Datum, tijd en locatie
2024 najaar
16 oktober en 20 november
10:00 – 17:20u
Landgoed Anderstein Maarsbergen
Meer info >>
Prijs
- € 1.485 per deelnemer ex BTW
- Kortingsregeling bij meer deelnemers
Meer info >> - Na inschrijving ontvangt u een factuur
- Vervanging van een deelnemer door een collega is toegestaan
Accreditatie
RB | : | 14 PE punten |
KNB | : | 14 PE punten |
RV | : | 14 PE punten |
NBA | : | 14 PE uren |
NOB | : | 14 PE punten |
NOVA | : | 14 PE punten |
Docenten
Ellen Aptroot
Meer info >>
Edu van de Velden
Vragen
Jurgen Geerlings
Heb je vragen over deze opleiding of over mogelijkheden voor een maatwerkcursus voor jouw organisatie?
Ik beantwoord ze graag.
06 53 54 89 71
info@familiebedrijfskunde.nl