Programma Family Wealth Management
Voor professionals die vermogende families ondersteunen
Het meest complete familiebedrijfskundige programma van Nederland over de family office en het beheer van familievermogen
Het vermogensbeheer voor vermogende families is steeds complexer geworden en de diversiteit van de context waarin family offices deze families van dienst zijn neemt almaar toe. Voor sommige families bijvoorbeeld, is de verantwoordelijkheid voor vermogensbeheer door de generaties heen overgedragen aan een externe partij, maar wenst de opvolgende generatie nu zelf een actieve rol in het beheer en bestuur te vervullen. Andere families zien zich geconfronteerd met een radicale wijziging in de samenstelling van het familievermogen nadat het familiebedrijf is verkocht. Weer andere families streven een spreiding van hun vermogen na naast het familiebedrijf. In alle gevallen zoeken families een balans in het geven van commitment aan de gezamenlijke voortzetting van het familievermogen en het nastreven van individuele levensvervullingen. Trendmatig kiezen steeds meer vermogende families ervoor om een eigen family office op te starten. Dit programma is ervoor bedoeld om de professionalisering van de opstart, het bestuur en het management van de family office te bevorderen.
Het programma omvat vijf kernthema’s die in vijf modules van twee dagdelen in onderlinge samenhang worden behandeld. Afsluitend volgt een module van een dagdeel waarin de vijf kernthema’s worden geïntegreerd:`
1 | Positionering | Context en actualiteit als vertrekpunt |
2 | Strategie | Vermogensbeheer als vertrekpunt |
3 | Bestuur | Cultuur en samenwerking als vertrekpunt |
4 | Dynamiek | Familieverhoudingen als vertrekpunt |
5 | Structurering | Fiscaal-juridische randvoorwaarden als vertrekpunt |
6 | Integratie | Integratie van de 5 voorgaande kernthema’s |
Inhoud
Module 1
Module 2
Module 3
- Context en typologie van de vermogende familie
- Waardepropositie, zorgplicht en fair process
- Family Cloud
- Strategische kernvragen voor succes op de lange termijn
Beschrijving
Het aantal families dat gebruik maakt van een family office neemt gestaag toe. Niet alleen de multi client family offices zien een grotere aanwas van nieuwe relaties. Steeds meer families kiezen ervoor om een eigen family office in het leven te roepen, de single family office met medewerkers die exclusief voor hen werken. Dat laatste gebeurt vaak organisch naar aanleiding van het besef dat het beheer van de verschillende vermogensbestanddelen, net als een echt bedrijf, op een professionele leest moet worden geschoeid. Dat vraagt om specifieke competenties en expertise van professionals die daarbij betrokken zijn. Het programma start met de bespreking van de context waarbinnen het starten met een family office aan de orde kan komen. De typologie van de vermogende familie vormt daarvoor een belangrijk uitgangspunt. Besproken wordt door welke factoren deze wordt bepaald en hoe deze van invloed zijn op de positionering van de family office en van de professionals die de vermogende familie ondersteunen. Ingegaan wordt op de specifieke competenties die nodig zijn om effectief als vertrouwde adviseur op te treden.
- Trends en ontwikkelingen bij family offices, overzicht van relevante onderwerpen voor family offices en de historie van beurzen, sectoren en landen.
- Duurzaam beleggen: de ontstaansgeschiedenis van duurzaam beleggen en de bredere context. Factoren die relevant zijn voor financiële performance.
- Implementatie, rationale voor duurzaam beleggen, instrumenten en raamwerken voor duurzaam beleid.
- Impact beleggen en filantropie. Het grensgebied tussen beleggen en doneren, vormen van impact, partijen in de Nederlandse markt.
Beschrijving
In deze module staat het investeringsbeleid voor de verschillende vermogensbestanddelen centraal. Hoe beleggen family offices het toevertrouwde vermogen en waar beweegt het zich naar toe? Welke thema’s zijn belangrijk en hoe hebben financiële markten zich in de loop der jaren ontwikkeld? Wat is duurzaam beleggen en welke rol kan duurzaam beleggen spelen voor families? Hoe kan een duurzame portefeuille worden opgebouwd, welke vormen van impact beleggen zijn er en waardoor kan het bijdragen aan positieve veranderingen. De module geeft een totaaloverzicht; van de oorsprong van de beurs als platform voor wereldwijde beleggingen tot en met de mogelijkheden voor de invulling van een beleggingsportefeuille die gericht is op een bijdrage aan een betere wereld.
- Grondslagen voor goed bestuur
- Structuren en processen
- Family Resources
- Family Governance
Beschrijving
Het krachtenveld van een vermogende familie brengt inspirerende en uitdagende bestuurlijke vraagstukken met zich mee. Van de bestuurders wordt een hoge mate van mentale lenigheid gevergd om de logica van de familie te blijven matchen met de logica van de zakelijk omgeving. Bestuurders moeten van meerdere markten thuis zijn en vervullen verschillende rollen vanuit eenzelfde positie. Zij moeten doorlopend anticiperen op veranderingen binnen de familie en in de zakelijke omgeving op hoe deze op elkaar ingrijpen. Daar moet de governance regelmatig aan worden aangepast. Deze module biedt daarvoor de kennis en handvatten.
Het thema bestuur wordt vanuit verschillende perspectieven besproken. Als vertrekpunt geldt, dat de essentie van bestuur bestaat uit het vormgeven en onderhouden van een effectieve samenwerking van personen die vanuit verschillende posities gezamenlijke doelen nastreven, rekening houdend met de belangen van verschillende stakeholders.
Module 4
Module 5
Module 6
- Introductie in het systeemdenken
- Positionering als externe professional: hoe verhoud jij je tot de familie?
- Systeemanalyse: patronen zichtbaar en hanteerbaar krijgen
- Technieken om met het familiesysteem aan de slag te gaan
Beschrijving
Deze module onderzoekt de complexe dynamieken die spelen binnen vermogende families, waarbij de nadruk ligt op de interacties en samenwerkingsrelaties tussen familieleden en de invloed die een groot vermogen hierop kan hebben. Vanuit het perspectief van de systeemtheorie wordt bekeken hoe de verschillende rollen binnen de familie de onderlinge relaties kunnen beïnvloeden. Wanneer deze relaties niet goed worden onderhouden, kunnen er knelpunten ontstaan die zowel de familie-eenheid als de continuïteit van het familievermogen bedreigen.
Voor een professional die werkt in of voor een family office is het cruciaal om naast de techniek van het vermogensbeheer en de vermogensstructurering ook een goed inzicht te hebben in de impact van een familievermogen op de partnerrelatie van de familieleden en op de impact die het vermogen kan hebben op de kinderen. De beleving daarvan en de omgang daarmee zijn medebepalend voor de context van de family office en dus relevant voor de governance. Deze module biedt relevante inzichten en concepten uit het systeemdenken om er grip op te krijgen en eraan bij te dragen dat de relationele en emotionele dynamiek in goede banen wordt geleid.
Opbouw
- Vermogensstructuur en vermogensoverdracht
- Huwelijk en andere partnerrelaties
- Vererving en relevante regelingen
- Integratie van de bovenstaande deelgebieden
Beschrijving
Het huwelijksgoederenregime van ouders heeft gevolgen voor de overgang van het vermogen naar een volgende generatie. Complexer wordt het als ouders vermogen hebben verkregen krachtens schenking of vererving onder de last van bijzondere clausules. Vervolgens speelt het huwelijksgoederenregime (of afspraken tussen samenwoners) van de kinderen (of zelfs kleinkinderen) een rol, samen met hun wensen. Zelfs de ogenschijnlijk ‘vanzelfsprekende’ uitsluitingsclausule is een adviespunt. Dit alles vereist een totaaloverzicht van de family officer en de bij de family office betrokken adviseurs.
Voor een goede structurering van het familievermogen moet dus een juiste samenhang tussen vermogensstructurering, huwelijksgoederenregime, vererving en schenking worden gevonden. Bovendien moeten belangen van de familie als geheel op een juiste wijze worden verbonden met de persoonlijke wensen en belangen van individuele familieleden. Daarbij ontstaan vanzelfsprekend knelpunten.
Na een uitgebreide behandeling van de relevante aspecten uit de voornoemde deelgebieden worden deze aan de hand van een uitgebreide praktijkcasus bijeengebracht. Met deze casus wordt de deelnemer geïnspireerd om de samenhang tussen de diverse elementen van structurering uitvoerig te analyseren en om te zetten in een advies cq. actieplan.
Opbouw
- Eerste deel met een korte samenvatting van de modules 1 tot en met 5 gevolgd door een uiteenzetting van een praktijkcasus waarop deelnemers een eerste analyse uitvoeren aan de hand van een plenaire discussie
- Tweede deel startend met aanvullende informatie over de casus waarmee de deelnemers in groepjes aan de slag gaan gevolgd door een plenaire bespreking die uitmondt in de afsluiting van het programma
Beschrijving
Voor een medewerker / adviseur van een family office is het belangrijk om alle deelgebieden van de dagen 1 tot en met 5 in samenhang te kunnen bezien. Slechts dan kan de familie optimaal worden geadviseerd. Daarbij heeft de family officer meestal een signalerende rol. Na een korte samenvatting van de vijf voorgaande dagen wordt de deelnemers een casus geschetst waarbij de relevante problematiek aan de orde komt. Deze casus is ontleend aan een praktijksituatie. Van de deelnemers wordt een actieve participatie verwacht.
In vervolg op de analyse van de deelnemers kan aanvullende informatie worden verstrekt. Vervolgens werken de deelnemers de casus uit in kleine groepen. Er volgt een plenaire bespreking waarbij de diverse relevante onderdelen van de casus aan de orde komen. Het doel is om op een praktijkgerichte manier alle voor de family officer belangrijke aspecten van het programma samen te vatten.
Voor wie?
Je kan aan dit programma deelnemen als je als professional in dienst bent bij een single- of multifamily office of als je als professional zelfstandig of voor een dienstverlener werkzaam bent voor een single- of multifamily office.
Je volgt dit programma als je:
- goed wilt begrijpen hoe je cultuur, strategie, emotie en ratio met elkaar vervlecht binnen de zakelijke context van het family office
- laatste voor de praktijk relevante wetenschappelijke inzichten wilt meekrijgen over de dynamiek van de ondernemende familie en het bestuur en beheer van complexe familievermogens
- overzicht en grip wil krijgen op de multidisciplinaire samenhang tussen de strategische uitdagingen van een family office
- wilt beschikken over instrumenten en materialen die je een concurrentievoorsprong geven en die je meteen in je eigen praktijk kan toepassen
- wilt ontdekken waar je nog onbenutte professionele talenten bij jezelf tot bloei kan brengen
- geïnspireerd wilt raken door vertegenwoordigers van succesvolle family offices
Belangrijkste kenmerken
- Meest complete familiebedrijfskundige programma over de family office
- Concrete koppelingen van de harde en zachte kant
- Concrete aanknopingspunten naar financiële, juridische en fiscale aspecten
- Focus op professionals uit de zakelijke dienstverlening
- Kleine groepen van deelnemers uit verschillende disciplines
- Zeer intensief en interactief verloop van de sessies
- Inspirerende leeromgeving centraal in het land
Wat levert dit programma jou op?
- Je overziet en ordent een stuk gemakkelijker de veelheid en complexiteit aan vragen en aspecten die bij de ondernemende familie en het familievermogen aan de orde zijn
- Je verkrijgt meer concrete aanknopingspunten om de relatie met de opvolgende generatie en andere stakeholders uit de familie op te bouwen en te verdiepen
- Je kunt de familie infomeren over de meest recente ontwikkelingen op het gebied van beleggingen bij family offices, inclusief duurzame- en impact beleggingen
- Je verlaagt het afbreukrisico bij je meest profijtelijke en kritische klanten
- Je verdiept en verbreedt gemakkelijker de relatie met de familie en key account(s)
- Het verhoogt je plezier en motivatie om in of voor een family office te werken
- Het verruimt je blik op je verdere persoonlijke professionele ontwikkeling
Wat krijg je er extra bij?
- Toegang tot de digitale leeromgeving met alle lesmaterialen en een veelzijdige bibliotheek met uitgebreid naslag werk
- Tijdelijk gratis gebruik van de digitale adviesinstrumenten van equimerio® ter bevordering van de toepassing in de praktijk
- Een selectie van casestudies en essays uit het standaard werk: ‘Uitblinken als Familiebedrijf’
- Presentje van een ondernemende familie uit de 15e eeuw
- Een complete set van adviessjablonen voor direct dagelijks gebruik
- Twee geanonimiseerde voorbeelden van een familiestatuut uit de praktijk
- Certificaat van deelname
Karakteristieken van dit programma
- Unieke combinatie van inhoud en proces. Niet alleen de bijzondere kenmerken en uitdagingen van het familievermogen als zodanig staan centraal, maar ook de wijze waarop je er als family officer mee omgaat krijgt volop de aandacht
- De docenten hebben een langjarige gecombineerde ervaring met de advisering van vermogende families en met het geven van onderwijs op het terrein van de familiebedrijfskunde. Zij weten zich te verplaatsen in jouw positie
- De leerstof wordt behandeld aan de hand van concrete advies instrumenten die zich in de praktijk hebben bewezen en per direct kunnen worden toegepast
- Nieuwste familiebedrijfskundige inzichten die inspirerend zijn en relevant voor de praktijk van de family office
- Basis voor een gemeenschappelijke taal en klantbenadering ter bevordering van de samenwerking tussen professionals uit verschillende disciplines binnen de eigen organisatie en externe netwerken
Leerdoelstellingen
Know: verkrijgen van vernieuwende kennis
- Het herkennen en managen van samenhangen tussen verschillende financiële en niet-financiële vraagstukken binnen het family office in relatie tot de vermogende familie
- Het verkrijgen van de nieuwste inzichten op het terrein van family offices
- Kennis gericht op relevante concepten en thema’s, in het bijzonder het driecirkelmodel, de eigendoms- en erfgoedstrategie, integraal financieel management, parallelle planning, een contextueel kader voor duurzaam beleggen, goed bestuur en family governance
Do: het toepassen in de praktijk
- Het versterken van de samenwerking met interne en externe specialisten
- Het bevestigen van de eigen positie van strategische gesprekspartner van de familie
- Het vertalen van de kennis naar een effectieve inzet van de aangeboden adviesinstrumenten
Grow: het bevorderen van de eigen business development
- Het uitwisselen van ervaringen en best practices met andere deelnemers uit verschillende disciplines
- Het verkrijgen van handvatten voor de ontwikkeling van adviesinstrumenten binnen de eigen organisatie
- Het promoten van de eigen organisatie als partner van het familiebedrijf en de vermogende/ondernemende familie
Conceptueel kader
Het driecirkel model uit de familiebedrijfskunde vormt het conceptueel kader van het programma.
Met dit model wordt de samenhang van strategische doelstellingen en belangen van de Familie, de Eigenaren en het Bedrijf inzichtelijk gemaakt. Binnen de context van dit programma wordt de samenstelling van het familievermogen met de inherente bestuurs- en beheersinspanningen als bedrijf gezien. Het inzicht in deze samenhangen bevordert de juiste afstemming van de financiële, juridische en fiscale structurering in de familiale en zakelijke sfeer rekening houdend met de specifieke kenmerken en omstandigheden van de familie, het familievermogen en indien van toepassing, het bedrijf.
Het programma is gebaseerd op het uitgangspunt dat een family office op verschillende fronten moet worden bestuurd en gemanaged en dat dit proces parallel loopt met de doorlopende veranderingen in de levenscyclus van de familie en het familievermogen. In dit programma staan de specifieke uitdagingen van professionals binnen single- en multi family offices centraal.
Praktisch
Datum, tijd en locatie
2025 voorjaar
1. Positionering: | 17 januari | 09:00-17:00u |
2. Strategie: | 12 februari | 09:00-17:00u |
3. Bestuur: | 14 maart | 09:00-17:00u |
4. Dynamiek: | 11 april | 09:00-17:00u |
5. Structurering: | 16 mei | 09:00-17:00u |
6. Integratie: | 20 juni | 13:00 -18:00u |
Meer info >>
1. Positionering: 17 jan 9-17u
2. Strategie: 12 feb 9-17u
3. Bestuur: 14 mrt 9-17u
4. Dynamiek: 11 apr 9-17u
5. Structurering: 16 mei 9-17u
6. Integratie: 20 jun 13-18u
Landgoed Anderstein Maarsbergen
Meer info >>
Prijs
- € 5.350 per deelnemer ex BTW
- Kortingsregeling bij meer deelnemers
Meer info >> - Na inschrijving ontvangt u een factuur
- Vervanging van een deelnemer door een collega is toegestaan
- Deelname geschiedt door middel van aanmelding via de website met betaling van het bedrag vooraf en ineens voor het gehele programma binnen 14 dagen na ontvangst van een factuur
Accreditatie
RB | : | 36 PE punten |
KNB | : | 36 PE punten |
RV | : | 36 PE punten |
NBA | : | 38 PE uren |
NOB | : | 36 PE punten |
NOVA | : | 36 PE punten |
RAB | : | 36 PE punten |
Docenten
Paul Schut
Meer info >>
Ester Kroese
Meer info >>
Jacqueline van Voorthuizen
Meer info >>
Jurgen Geerlings
Meer info >>
Vragen
Jurgen Geerlings
Heb je vragen over dit programma of over mogelijkheden voor een maatwerkprogramma voor jouw organisatie?
Ik beantwoord ze graag.
06 53 54 89 71
info@familiebedrijfskunde.nl